
Rugklachten
De rug is een complexe structuur die bestaat uit wervels, spieren, zenuwen en gewrichtsbanden, die samen zorgen voor stabiliteit, mobiliteit en steun aan het bovenlichaam.
Rugklachten: oorzaken, symptomen en advies
Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals artrose, neurologische problematiek of spier gerelateerde aandoeningen. In de meeste gevallen zijn de klachten gerelateerd aan spieren en gewrichten. Rugpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten en vormt een belangrijke reden voor ziekteverzuim op het werk.
Vaak ontstaan rugklachten door langdurig zitten, een afname van dagelijkse (sport)activiteiten of periodes van stress. De klachten kunnen geleidelijk ontstaan of acuut optreden. Typische symptomen zijn pijn bij bukken, zitten, opstaan of liggen. Soms straalt de pijn uit naar één zijde van het bovenbeen en in sommige gevallen zelfs tot aan de voet. Dit kan verontrustend zijn, maar komt relatief vaak voor.
Acute rugklachten: wat te doen?
Bij acute rugklachten is het verstandig om de eerste drie dagen af te wachten en de rug niet volledig te ontzien. Hoewel de pijn hevig kan zijn, ontstaat deze vaak door irritatie van spieren, gewrichten of zenuwen in de rug. Dit kan leiden tot spierspanning en bewegingsbeperkingen, wat op zijn beurt de pijn in stand kan houden.
Gedoseerde rust, afwisselend bewegen en korte wandelingen kunnen helpen om de pijn te verminderen en de doorbloeding te bevorderen. Vermijd langdurig zitten of liggen, aangezien dit de stijfheid kan verergeren. Veel mensen denken dat een massage direct verlichting biedt bij acute rugklachten, maar dit kan de klachten juist tijdelijk verergeren doordat gevoelige structuren extra geprikkeld worden.
De fysiotherapeut kan in de acute fase advies geven over een geschikte houding en lichte ontspanningsoefeningen om de spierspanning te verminderen. Zodra de ergste klachten zijn afgenomen, kan – indien nodig – een behandelplan worden opgesteld. Dit plan richt zich op het reduceren van pijnklachten, verbeteren van de mobiliteit, het versterken van de rugspieren en het verminderen van de kans op terugkerende klachten. Door de juiste aanpak kunnen veel mensen hun rugklachten binnen enkele weken onder controle krijgen en voorkomen dat deze chronisch worden.
Wanneer huisarts inschakelen?
In sommige gevallen kunnen rugklachten duiden op een ernstiger onderliggend probleem. Neem direct contact op met jouw huisarts als je last hebt van:
Incontinentie of problemen met plassen
Krachtverlies in één of beide benen
Een klapvoet of ander uitvalsverschijnsel
Deze symptomen kunnen wijzen op een neurologische beknelling, zoals een hernia of wervelkanaalstenose.
Heb je vragen of blijf je klachten houden? Neem dan contact met ons op voor een gericht onderzoek en behandeladvies.
Rugklachten
〰️
030 - 692 12 25
〰️
Rugklachten 〰️ 030 - 692 12 25 〰️
Tim Janssen
Is een fysiotherapeut en heeft veel ervaring met behandeling van schouder-, rug- en nekklachten. Tevens gespecialiseerd in longrevalidatie, dry Needling, training en ervaringsdeskundige op gebied van diabetes.
030 - 692 12 25
〰️
Rugklachten
〰️
030 - 692 12 25 〰️ Rugklachten 〰️
“Hele goede begeleiding en adviezen. Tijdens de oefeningen erg alert.”
Patiënt