Zorgverzekeringen en fysiotherapie in 2018

Wat wordt er al vergoed vanuit de basisverzekering ?

Voor chronische aandoeningen ( bv: na plaatsing van heup- of knieprothese, operatie ivm een botbreuk, MS of na een hersenbloeding) worden vanaf de 21e behandeling alle behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaalt u zelf of worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Heeft u de eerste 20 behandelingen zelf betaald bij een chronische aandoening waarvoor u recht heeft op onbeperkt fysiotherapie zoals bv MS (of zijn ze vergoed vanuit de basisverzekering) dan hoeft u de jaren daarna niet steeds de eerste 20 weer zelf te betalen. Het eigen risico voor de basisverzekering betaalt u wel ieder jaar.
Uitzonderingen

Er gelden een paar uitzonderingen op bovenstaande regel. Zo worden sinds 1 januari 2017  de eerste 37 behandelingen voor gesuperviseerde loopraining bij Claudicatio Intermittens (etalagebenen) volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt dan wel het eigen risico dat geldt voor de basisverzekering. Het traject voor gesuperviseerde looptraining duurt maximaal 1 jaar.
Bij artrose van heup of knie worden vanaf 1 januari 2018 ook 12 behandelingen per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Ook hier geldt het eigen risico.

Fysiotherapie tot 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels. De eerste 9 behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Is de klacht nog niet verholpen dan worden de volgende 9 behandelingen ook nog vergoed. Vanaf de 19e behandeling vergoedt de basisverzekering geen fysiotherapie meer en heb je een aanvullende verzekering nodig. Een uitzondering zijn kinderen met een chronische aandoening; dan worden alle behandelingen vergoed. Wel moet de chronisch aandoening staan op de lijst met chronische aandoeningen.

Fysiotherapie vanaf 18 jaar

Vanaf 18 jaar wordt fysiotherapie voor aandoeningen, die niet op de lijst staan met chronische aandoeningen, uitsluitend vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Bent u niet aanvullende verzekerd dan moet u zelf betalen. Denk dus goed na over een aanvullende verzekering.

Hiervoor kunt u kijken op de pagina van Independer, een onafhankelijke zorgvergelijker. Hierop vindt u een overzicht van alle aanvullende verzekeringen per zorgverzekeraar, die fysiotherapie geheel of gedeeltelijk vergoeden.  Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Meest aanbevolen polissen voor 2018

Fysiotherapeuten bevelen de volgende aanvullende polissen van harte aan: Meest aanbevolen polissen
© Copyright 2018 - https://corpusliberum.nl